De rol van de ruimtevaart

Het is bijna niet meer voor te stellen hoe de wereld er iets meer dan zestig jaar geleden uitzag, toen de Maan nog de enige satelliet van de Aarde was. De Sovjetunie bracht daar op 4 oktober 1957  verandering in.  Toen vertrok vanuit de lanceerbasis Baikonoer de satelliet Spoetnik 1 naar een baan om de Aarde. De satelliet had een radiobaken aan boord en kon zo de hele wereld bereiken.

De rol van ruimtevaart is de laatste jaren enorm veranderd.  De nadruk ligt niet meer op het zuivere politieke machtsvertoon, maar is verschoven naar maatschappelijke en economische doelen. De toepassingen van ruimtevaart zijn zo diep in onze maatschappij doorgedrongen, dat we ons geen  leven meer kunnen voorstellen zonder.  Denk maar aan onze telecommunicatie en multimediatoepassingen, GPS, satellieten voor het bestuderen van het dagelijkse weer, de Zon en speciale verschijnselen op Aarde…

Er zijn heel veel redenen om in de toekomst in ruimtevaart te investeren: door onze planeet voortdurend van bovenaf waar te nemen, leren we veel over haar natuurlijk en economisch potentieel. Via teledetectie zoeken we verder naar mineralen, gas- en petroleumbronnen.  We bestuderen de oceaanbodem en kijken naar het landbouwarsenaal en bosbestand.  We volgen de evolutie van visbestanden, het afsmelten van de poolkappen en de uitbreiding van woestijngebieden. Verdere ontwikkelingen in de telecommunicatie bieden enorme troeven op economisch en financieel vlak, om nog maar te zwijgen over ruimtetoerisme.

Ruimtevaart geeft ook de kans als mens verder te evolueren.  In de ruimte is de mens een wereldburger, waar machtsstrijd en rivaliteit niet meer aan de orde zijn. Door het leven te brengen naar de dode luchtledige ruimte, overstijgen we onze dagdagelijkse realiteit. We gaan beseffen dat de Aarde niet het centrum van het heelal is maar slechts een onbeduidend klein stipje aan de hemel en dat we deze kwetsbare “oase” moeten koesteren. Ruimtevaart verbreedt ook onze horizon in de zin dat we tot het besef komen dat we misschien niet alleen zijn in het heelal. Stel je maar eens voor wat voor een schok het zou zijn als we een andere, misschien meer ontwikkelde of vijandige levensvorm zouden ontdekken…

Deel dit bericht via:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.